Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hareketlilik, dürtüsellik ve dikkat eksiliği belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.

Aşırı haraketlilik yani hiperaktivite durumu şöyle özetlenebilir; çocuğun yaşına göre çok daha haraketli, aceleci veya aşırı konuşkan olması durumudur. Dürtüsellik ise düşünmeden yapılan davranışlar olarak tanımlanır.

Ör: Tehlikeli işler, konuşulmaması gereken şeylerin söylenmesi, düşündüğünü hemen dile getirmesi, sıklıkla sonu olumsuz olacak davranışlar sergilemek gibi.

Dikkat eksikliği belirtileri; çocuğun yaşına ve çevresine oranla konsantre olmakta zorluk çekmesi, unutkan olması, dağınık olması, işlerini organize edememesi, odaklandıktan sonra basit bir uyaranla dikkatinin dağılması olarak tanımlanabilir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısının koyulması için bütün belirtilerin bir arada olması gerekmez. Özellikle dikkat ile ilgili zorluklar baskınsa dikkat eksikliği baskın tip, hem dikkat hem hareketlilik bir arada ise bileşik tip, hareketlilik/dürtüsellik baskın ise hiperaktivite tip olarak sınıflandırılır.

Tanı koyarken aileden bilgi alınır, çocukla görüşme yapılır, gerekirse çocuğa bazı testler uygulanır ve aile, öğretmen ve çocuğun dolduracağı ölçek /formlardan yararlanılır.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun nedenleri çok faktörlüdür. Özellikle genetik etkenler başta olmak üzere birçok risk faktörü tanımlanmıştır (zor doğum, toksinler, kafa travması vb.).

DEHB sadece ebeveyn tutumlarıyla oluşan bir bozukluk değildir ancak ebeveyn tutumları ile bazı davranışların şiddetinde artma veya azalma olabilir.  Tedavi bireysel olarak değişmekle birlikte ilaç tedavileri, aile eğitimi, öğretmen iş birliği ve davranışsal terapiler kullanılır.